Ürün Detay
FLAKE NEDİR?
Tahılların (Arpa,Mısır ve Buğday) yabancı maddelerden temizlendikten sonra belirli basınç altında buharla muamele edilerek ezilmesi işlemine flake denir.
NEDEN MISIR FLAKE?
- Flake yapılan tahılların bünyesindeki nişasta ısıl işleme maruz kaldığından jelatinize olur ve nişastanın hayvanlar tarafından sindirilebilirliği artar. Bu sayede daha fazla enerji sağlarlar. Amerikan Milli Araştırma Konseyi (NRC) mısır kırmasına göre mısır flakesinin NEL değerlerinde %11’lik bir artışa sebep olduğunu belirtmiştir.
- Tahıl flakelerinde nişastanın jelatinize olmasından dolayı tahıl kırmalarına göre ME ve NEL değerlerinde %10-15 arasında bir artış görülür. Bu da hayvana aynı miktarda verildiği kabul edilirse tahıl flakenin tahıl kırmasına göre hayvanda daha fazla verim artışını destekleyeceğini göstermektedir.
- Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi tahıl kırmalarında TDN %70-80 arasında ve kalan %20-30’luk kısım rumen ve bağırsaklarda sindirilmeden hayvandan dışkı halinde atılırken tahıl flakelerinde TDN %97’lere kadar çıkmakta bu da verimi ve işletmenin karlılığını artırmaktadır. Yani, Toplam sindirilebilirlikteki ortalama %15’lik bu artışla 7 kg bir tahıl kırmasının 6 kg tahıl flakeye eşit olduğu söylenebilir.
- Tahıl kırmalarında hammaddeden gelen %10’a kadar toz, toprak, koçan, kavuz vb. maddeler bulunurken tahıl flakeleri detaylı temizlik ve elemelerden geçtiği için yabancı madde bulundurmaz. Tamamen saf, steril ve homojendir.
- Pişirme işlemi tahılın lezzet ve aromasını artırdığı için hayvanlar tarafından iştahla tüketilmesini sağlar, kuru madde tüketimini artırır ve buna bağlı olarak da verim artar.
- Ürün işlenirken yüksek sıcaklıkta pişirildiğinden dolayı hem mikrobiyolojik olarak hem de aflatoksin ve anti-nutrisyonel faktörler daha sterildir.
- Nişastanın sindirilebilirliğini artırdığından süt veriminde düşüşe sebep olmadan meme bezlerinde laktoz sentezini dolayısıyla süt şekerini artırır.
- Süt sığırlarında süt yağını düşürmeden süt proteinini arttırır. Yapılan çalışmalarda %12’ye kadar süt proteininde artış görüldüğü bildirilmiştir.
- Tahıl kırmalarına göre daha iri formda üretildiğinden geviş getirmeyi teşvik ederek rumende pH dengesinin korunmasına yardımcı olur.
- Flake kullanımı ile rumende mikrobiyal protein sentezi artar. Rumendeki amonyak seviyesi düşer. Kandaki ve sütteki üre azotu (MUN) seviyesi düşer ve dişi hayvanlarda döl tutma oranının artmasını sağlar.
- Yüksek enerji içeriğinden dolayı rasyonda yeterli miktarda kullanıldığında hayvanda negatif enerji dengesine bağlı olarak gelişen ketozis daha az görülür.
- Süt sığırlarında erken laktasyonda vücut kondisyonunun daha kolay dengelenmesini sağlar.
- Daha lezzetli olduğundan besi hayvanlarında kuru madde tüketimini artırır, besi performansı ve karkas randımanını iyileştirir.
- Buzağılarda rumen gelişimini destekler, sindirim sistemi dengesini korur ve büyümeyi hızlandırır.
SONUÇ OLARAK
- Aynı miktarda tahıl kırması yerine tahıl flake kullanımı hayvanda süt, et veriminde ve büyümede artış sağlamakta, işletme karlılığı artmaktadır.
|
Mısır
|
Kırma
|
Flake
|
Toplam Sindirilebilir Besin Maddesi (TDN), %
|
75-80
|
92-97
|
Metabolik Enerji, (Mkal ME/kg)
|
2,98
|
3,24
|
NEL, (Mkal/kg)
|
1,91
|
2,09
|